Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenreis 2019 voorjaar

Programma van 15-6-2019 t/m 22-6-2019

Deze kruidenreis staat volledig in het teken van het voorjaar. Tijdens workshops, maaltijden en kruidenwandelingen worden al je zintuigen getrakteerd op de overweldigende hoeveelheid bloemen en kruiden, vol kleur, geur en vooral geneeskracht. Op kruidenavontuur in Zuid Tirol.

Op kruidenavontuur in Zuid Tirol

Dag 1

We vertrekken vanuit Kerkrade met een personenvervoerbedrijf naar Zuid-Tirol. We reizen comfortabel en rechtstreeks naar ons hotel (zie foto)  in Zuid-Tirol zonder te hoeven overstappen of te moeten sjouwen met onze bagage.

Nadat iedereen heeft ingecheckt in haar/zijn kamer, dineren wij samen in het restaurant.
De rest van de avond rusten wij uit en bereiden ons voor op de komende heerlijke week. Er staat veel op het programma wij gaan in ieder geval veel proeven, zien en beleven.

Kruidenwandeling met Edith

Dag 2

Vandaag maken we een van de mooiste wandelingen in het dal: een spectaculaire natuurbeleving langs een ruige rivier in een 5-sterren berglandschap.
Onderweg vertelt Edith ons alles over de bijzondere kruiden die langs deze prachtig aangelegde ravijnweg te vinden zijn. De bodem zorgt ervoor dat deze omgeving een andere flora laat zien dan bijvoorbeeld in een weiland. We verzamelen kruiden die we later onder Edith’s bezielende leiding verwerken tot geneeskrachtige producten. Edith is opgegroeid met de tradities van de volksgeneeswijze in de Alpen en heeft die ervaringskennis aangevuld met diverse studies op het gebied van kruidengeneeskunde. Ze geeft al deze wijsheden graag en op een liefdevolle manier aan ons door. Op die manier kunnen wij de gebruiken en ervaringen uit de volksgeneeswijze ook leren toepassen.

Passerschlucht von St. Leonhard nach Moos

©Tourismusverein Passeiertal/Fotograf: Florian Andergassen

Excursie naar de tuinen van Kasteel Trauttmansdorff

Trauttmansdorff

Dag 3

Deze heerlijke dag van deze "Kruidenreis Zuid-Tirol" begint met een excursie naar de internationale tuinwinnaar van 2013: de exclusieve botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff in kuuroord Merano. Dit was de lievelingsplek van Sissi, de jonge Oostenrijkse keizerin (1837 - 1898). Tussen sierlijke cipressen, palmen en pijnbomen vind je adembenemende thematuinen. Een collectie (deels giftige) planten en kruiden, een heksentuin, prachtige bloemen en heel veel meer in het prachtige decor van de bergen!
Bekijk de film voor een impressie van deze prachtige kasteeltuinen van Schloss Trauttmansdorff.
Voordat we vandaag naar ons hotel terug gaan bezichtigen we nog een aantal mooie plekken, o.a een kruidentuin met spectaculair uitzicht, in de stad Merano (optioneel).

Kruidenwandeling in Ultental

Herbarium maken met Rosi

Dag 4

Rosi is een gediplomeerde  kruidenpedagoge die haar passie en kennis graag met ons deelt. Ze neemt ons mee in de bergen en verteld over de geneeskrachtige kruiden die daar groeien. In haar kruidentuin kweekt Rosi  kruiden die worden verwerkt in hoogwaardige producten van haar eigen kruidenlijn.  Tijdens onze wandeling  verzamelen we kruiden die we later drogen.  We leggen ons eigen herbarium aan. Dit naslagwerk breiden we  gedurende de kruidenreis verder uit.  Tijdens de lunch bij Rosi op haar boerderij word je onder andere verwend met zelfgebakken brood, wilde- kruidendip, kruidensiroop, kruidenschnaps. Je begrijpt het, een en al kruidenverwennerij.

Permacultuur

Dag 5

 

We gaan naar een unieke plek voor een prachtig permacultuur project. Tijdens de rondleiding laat Christoph, een van de initiatiefnemers, ons zien hoe je zo efficiënt mogelijk van je omgeving gebruik kunt maken zonder deze uit te putten of te vernietigen. We zien voorbeelden van samenwerken, krachten bundelen en zelfverzorger zijn. We proeven letterlijk wat de natuur geeft. Hiervoor verzamelen we zelf kruiden en bereiden hiermee een deel van de lunch. Over de geneeskrachtige werking van kruiden die we leren kennen verteld Helga (gediplomeerd biologe) ons alles. In de middag gaan we aan de slag met het destilleren van etherische olie.  Deze bijzondere dag is voor iedereen die dicht bij de natuur staat en zijn verantwoordelijkheid wilt nemen in de zorg om de aarde.

Kruidenvakantie bij de bio boer

Alpine mediterrane kookworkshop

Dag 6

Heb je al eens een kookworkshop meegemaakt op 1852 meter hoogte op een alm? En zelf je kruiden hiervoor verzameld? Met een gepassioneerde kok gaan we dit beleven. In een adembenemend bergpanorama, op de meest zonnige plek van het hele dal bereiden we samen met de kok een 5-gangen menu, compleet met wijnarrangement en schnaps. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinaire gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaasmakerij om ambachtelijk bereide ingrediënten mee te nemen. We krijgen daar een korte rondleiding en een kleine proeverij. De overige ingrediënten voor de maaltijd komen uit de bergwei en uit de biologische kruiden- en groentetuin.
Klik op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens na te kunnen genieten van dit alles, krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek en een verrassing.

Koken op de alm

Lazinser Hof Pfelders

De alm van Frans en Doris

Dag 7

We maken een heerlijk ontspannen kruidenwandeling naar de alm van Frans. Onderweg passeren de kruiden van de afgelopen week nog eens de revue. In een puur, vrijwel ongerept stuk natuur, wandelen we rustig tussen de bergen zonder veel hoogteverschil. Op de alm worden we verwend met traditionele boerengerechten uit de Zuid-Tiroolse keuken die we nuttigen onder het genot van een heerlijk glas Zuid-Tiroolse wijn. Daarna wandelen we naar de kaasmakerij van een jong koppel. Zij werken uitsluitend met melk van lokale boeren die hun koeien op de alm laten grazen. Tijdens de rondleiding en de proeverij merk je duidelijk hun liefde en passie voor de verschillende kazen en de melkproducten die ze maken. Niet voor niets is hun bedrijf in 2016 uitgeroepen tot de beste ambachtelijke bergkaasmakerij van Zuid-Tirol.

Einde van onze kruidenvakantie

Dag 8

Terugreis met een personenvervoersbedrijf naar Kerkrade.

Ik informeer je graag over je investering in deze kruiden- en belevenis-reis.

In de prijs inbegrepen:

  • Comfortabel vervoer naar Zuid Tirol en retour naar Kerkrade
  • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het ***S Sterren superieur Panoramahotel www.wildschuetz.it
  • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness en wifi in het hotel
  • Deskundige reisleiding door herboriste
  • Alle workshops worden verzorgt door gecertificeerde plaatselijke herboristen en kruidenpedagogen.
  • Een programma van zes hele dagen inclusief rondleidingen, proeverijen en kruidenworkshops
  • Zes volledig verzorgde workshops inclusief alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
  • Vijf keer een volledig verzorgde lunch
  • Toeristenbelasting
  • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje via info@natuurlijkkruid.nl

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de vervoerskosten naar en van Zuid Tirol uiteraard niet berekend.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Ze vermijden zoveel mogelijk afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg en met het oog op duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen zijn de inhoudsstoffen van planten bijzonder krachtig, ze vechten met natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet, is een inspiratie om thuis meer gebruik te maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.

Kruiden vakantieland Zuid Tirol