Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Ontbijtscones

Benodigdheden (recept voor ca. 12 stuks):

Deze scones met havervlokken zijn lekker als (meeneem-) ontbijt. Ze laten zich gemakkelijk invriezen, dus handig om meteen een heel stel te maken.

  • 150 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr. haver geperst met vlokkenmolen
  • 1 eetl. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl. bakpoeder
  • 75 gr. koude boter in stukjes
  • 1 eierdooier100 ml. Karnemelk
  • 1 volle eetlepel ongezwavelde rozijnen
  • 1 eetl. krenten
  • 1 volle eetl. gedroogde cranberries
  • 1 eetl. bruine amandelen, grof gehakt

Bereiding van de ontbijtscones:

Maak van zelfrijzend bakmeel, havervlokken, bakpoeder, zout en de boter een kruimelig geheel door alles met twee messen te ‘snijden’.
Kneed vervolgens snel tot een samenhangend deeg onder toevoeging van de eierdooier en de karnemelk. Meng hier de krenten, rozijnen en de cranberries samen met de gehakte noten door. Leg het deeg even koel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg hierop uit tot een lap met een dikte van zo’n 2-3 cm. Steek hieruit met een klein rond glas of deeguitsnijder rondjes met een doorsnee van zo’n 5 cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hierop de deegrondjes en bestijk ze met wat (karne-) melk. Bak de scones in ongeveer 20 minuten klaar.