Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenreis 2020 voorjaar

Programma van 20-6-2020 t/m 27-6-2020

Het landschap is adembenemend, omlijst door de hoogste bergtoppen van Italië, laat het dal zich in haar volle bloei-pracht zien.
Deze kruidenreis staat volledig in het teken van het voorjaar. Tijdens workshops, maaltijden en kruidenwandelingen worden al je zintuigen getrakteerd op de overweldigende hoeveelheid bloemen en kruiden, vol kleur, geur en vooral geneeskracht. Deze verborgen plantenkracht herkennen en inzetten om onze gezondheid te ondersteunen, dat is het doel van deze reis. Op kruidenavontuur in Zuid Tirol.

Op kruidenavontuur in Zuid Tirol

Dag 1 Zaterdag

We vertrekken vanuit Kerkrade met een personenvervoerbedrijf naar Zuid-Tirol. We reizen comfortabel en rechtstreeks naar ons hotel (zie foto) in Zuid-Tirol zonder te hoeven overstappen of te moeten sjouwen met onze bagage. Je thuis voor deze tijd is het ***S Sterren superieur Panoramahotel Wildschütz
Kom je met eigen vervoer dan treffen we ons ‘s avonds in het hotel.
Nadat iedereen heeft ingecheckt in haar/zijn kamer, worden we verwend met een heerlijke 4- gangen maaltijd in ons hotel.

De rest van de avond rusten we uit en bereiden ons voor op de komende heerlijke week. Er staat veel op het programma. Ervaren kruidenexperts uit het alpengebied nemen ons mee in de wonderen wereld van geneeskrachtige kruiden. Een week van verbonden zijn in en met de natuur.

Op pad in een 5-sterren berglandschap.

Dag 2 Zondag

Onderweg vertelt Waltraud ons alles over de bijzondere kruiden die we tegenkomen. De bodem en de hoogte zorgt ervoor dat deze omgeving een andere Alpine flora laat zien dan bijvoorbeeld in lager gelegen dalen. We verzamelen kruiden die we later onder Waltrauds bezielende leiding verwerken tot geneeskrachtige producten. Waltraud is opgegroeid met de tradities van de volksgeneeswijze in de Alpen en heeft die ervaringskennis aangevuld met diverse studies op het gebied van kruidengeneeskunde. Zo verbindt ze oude tradities met nieuwe wetenschappelijke bevindingen over de geneeskracht van kruiden. Ze geeft al deze wijsheden graag en op een liefdevolle manier aan ons door. Zo leren we hoe we de gebruiken uit de volksgeneeswijze kunnen toepassen.

Dag 3 Maandag

We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is ze oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt ze mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven. Hierdoor leer je weer om in harmonie met de natuur te leven en de bronnen die we ter beschikking hebben gekregen op een respectvolle manier te gebruiken.
Onze kruidenvrouw heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen van verschillende samenwerkende organisaties in de Alpenlanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie, haar innemende manier om over haar leven mét en ín de natuur te vertellen, te leven, te zijn, maakt deze dag tot een waar cadeau.

Thema van deze dag: Ontgiften en reinigen in het voorjaar.

We worden dagelijks, onvrijwillig belast in onze omgeving en door ons voedsel met schadelijke stoffen. Het voorjaar is dé tijd om ons te ontdoen van deze schaadstoffen. Met behulp van kruiden kunnen we ons lichaam hierbij ondersteunen. Tijdens een wandeling verzamelen we de benodigde kruiden om ze vervolgens op verschillende manieren te verwerken.

Kruiden ontdekken met Rosi

Dag 4 Dinsdag

Rosi is een gediplomeerde kruidenpedagoge die haar passie en enorme schat aan kennis graag met ons deelt. Ze neemt ons mee in de bergen en verteld over de geneeskrachtige kruiden die daar groeien. In haar kruidentuin kweekt Rosi kruiden die worden verwerkt in hoogwaardige producten van haar eigen kruidenlijn. Tijdens onze wandeling verzamelen we niet alleen voorjaarskruiden maar leren ook over de wetenswaardigheden en het traditioneel gebruik van deze kruiden. De volksgeneeswijze heeft Rosi van klein af aan van haar grootmoeder geleerd. Ze heeft hier een boek over geschreven dat in het voorjaar van 2020 uitkomt. Tijdens de lunch bij onze kruidenvrouw op haar boerderij word je onder andere verwend met zelfgebakken brood, wilde- kruidendip, kruidensiroop, kruidenschnaps. Je begrijpt het, een en al kruidenverwennerij.

Kruidenwandeling in Ultental

Lazinser Hof Pfelders

Onderweg in het hooggebergte

Dag 5 Woensdag

We maken een heerlijk ontspannen kruidenwandeling naar de alm van Sabine. Onderweg hebben we tijd om hier en daar een kruidje te plukken. In een puur, vrijwel ongerept stuk natuur, wandelen we rustig tussen de bergen zonder veel hoogteverschil. Op de alm worden we verwend met traditionele boerengerechten uit de Zuid-Tiroolse keuken die we nuttigen onder het genot van een heerlijk glas Zuid-Tiroolse wijn. Met Edith gaan we aan de slag en maken we een zalf van onze vers geplukte kruiden. Daarna wandelen we naar de kaasmakerij van een jong koppel. Zij werken uitsluitend met melk van lokale boeren die hun koeien op de alm laten grazen. Tijdens de rondleiding en de proeverij voel je duidelijk hun liefde en passie voor de verschillende kazen en de melkproducten die ze maken. Niet voor niets is hun bedrijf in 2016 uitgeroepen tot de beste ambachtelijke bergkaasmakerij van Zuid-Tirol.

Alpine mediterrane kookworkshop

Dag 6 Donderdag

Heb je al eens een kookworkshop meegemaakt op 1852 meter hoogte op een alm? En zelf je kruiden hiervoor verzameld? Met een gepassioneerde kok gaan we dit beleven. In een adembenemend bergpanorama, op de meest zonnige plek van het hele dal bereiden we samen met de kok een 5-gangen menu, compleet met wijnarrangement en schnaps. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinaire gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaasmakerij om ambachtelijk bereide ingrediënten mee te nemen. We krijgen daar een korte rondleiding en een kleine proeverij.

Koken op de alm

De overige ingrediënten voor de maaltijd komen uit de bergwei en uit de biologische kruiden- en groentetuin.
Klik op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens na te kunnen genieten van dit alles, krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek en een verrassing.

Passerschlucht von St. Leonhard nach Moos

Kruidenworkshop met Rudi

Dag 7 Vrijdag

Vandaag maken we een van de mooiste wandelingen in het dal: een spectaculaire natuurbeleving langs een ruige rivier in een 5-sterren berglandschap.
Onderweg vertelt Rudi ons alles over de bijzondere kruiden die langs deze prachtig aangelegde ravijnweg te vinden zijn. De bodem zorgt ervoor dat deze omgeving een ander flora laat zien dan bijvoorbeeld in een weiland. We verzamelen kruiden die we later onder Rudi’s bezielende leiding verwerken tot geneeskrachtige producten. Rudi is opgegroeid met de tradities van de volksgeneeswijze in de Alpen en heeft die ervaringskennis aangevuld met diverse studies op het gebied van kruidengeneeskunde. Hij geeft al deze wijsheden graag en op een liefdevolle manier aan ons door. De verkwikkende en gelijktijdig ontspannende kracht van de natuur sterkt de mens, geeft nieuwe Impulse en laat je aarden en geeft rust. Rudi laat ons de kracht en verbondenheid met de natuur beleven. Op die manier kunnen we onze gezondheid en ons welbevinden ondersteunen.

Einde van onze kruidenvakantie

Dag 8

Terugreis met een personenvervoersbedrijf naar Kerkrade.

Ik informeer je graag over je investering in deze kruiden- en belevenis-reis.

In de prijs inbegrepen:

  • Comfortabel vervoer naar Zuid Tirol en retour naar Kerkrade
  • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het ***S Sterren superieur Panoramahotel Wildschütz
  • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness en wifi in het hotel
  • Deskundige reisleiding door meesterherboriste
  • Alle workshops worden verzorgt door gecertificeerde plaatselijke herboristen en kruidenpedagogen.
  • Een programma van zes hele dagen inclusief rondleidingen, proeverijen en kruidenworkshops
  • Zes volledig verzorgde workshops inclusief alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
  • Volledig verzorgde lunch (daar waar vermeld)
  • Toeristenbelasting
  • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje via info@natuurlijkkruid.nl

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de vervoerskosten naar en van Zuid Tirol uiteraard niet berekend.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Ze vermijden zoveel mogelijk afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg en met het oog op duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen zijn de inhoudsstoffen van planten bijzonder krachtig, ze vechten met natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet, is een inspiratie om thuis meer gebruik te maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.

Kruiden vakantieland Zuid Tirol