Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Programma kruidenreis 2013

 

Onze eerste kruidenvrouw tijdens deze kruidenreis is een autoriteit op het gebied van kruiden. Naast haar werkzaamheden op haar biologische boerderij is zij oprichtster en onderwijzeres van de ‘Winterschool’ Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden en het de huidige boeren mogelijk maken hun producten beter te verwerken en te vermarkten, en oude tradities en gebruiken levend te houden.

Zij heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen uit de samenwerkende organisaties in de alpelanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie en haar innemende manier om over haar leven met en in de natuur te speken, liet zien dat zij leeft wat zij vertelt.

Wij gingen met haar op pad naar het bos waar zij op een indrukwekkende manier vertelde welke schatten het bos herbergt en hoe deze schatten gebruikt kunnen worden. Zij liet ons zien dat de larik, dennenboom, sparrenboom, bessen en loofbomen zoals bv de berk een bijzondere geneeskrachtige werking hebben. Wij leerden er om bv naalden, bast, bessen te verwerken tot een geneeskrachtige siroop of om er een herstellende olie van te maken. Zij nam ons mee in de wereld van de mythologie rondom de bomen en vertelde over de invloed van de maan op ons en de natuur.
Daarnaast kwamen o.a. rookrituelen aan bod, wij verzamelden zelf de ingrediënten voor onze lunch en bereidden deze samen met de kruidenvrouw. We bekijken het bos en de natuur met andere ogen en kunnen met de opgedane wetenschap ook thuis deze natuurlijke (genees-) middelen maken.

Traudl geeft uitleg tijdens de kruidenreis

Een bezoek aan haar was meer dan de moeite waard. Deze bio-boerderij is zo veelzijdig, van de schapen en angorageiten wordt de wol verwerkt en geverfd met kruiden, de planten worden verwerkt tot biologische producten zoals kruidenzout, thee en natuurlijke genees- en cosmetische producten. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, is een boeiende en inspirerende omgeving!

Gecertificeerde kruidendeskundige

Zij straalt haar levensfilosofie uit! Ontspannen, genieten, tot je zelf komen in zijn puurste vorm. De gecertificeerde kruidendeskundige is niet voor niets tot boerin van het jaar 2011 uitgeroepen.
Deze kruidenvrouw heeft ons door haar kruidentuin g en ons oude wetenschap over kruiden en de toepassingen verteld. We maakten een kruidenbereiding en kregen recepten ter beschikking zodat wij thuis deze wetenschap ook kunnen gebruiken. Na een lunch met zelfgebakken brood, kruidencrème, wildkruidensoep, en saladebuffet maakten we een wandeling met als thema wilde kruiden. Deze verzamelden we voor de lunch van de volgende dag. Op de 1e dag maakten we een bereiding met kruiden.
In het thema van de 2e dag kwamen o.a. aan bod:

  • Planten vermeerderen uit zaad
  • kennismaken met vergeten groentesoorten
  • de invloed van de maan en de dierenriem tekens op de natuur en op ons
  • Oude tradities en gebruiken
  • Kruiden in de keuken (maggiblokje met kruiden maken, kruidenzout, kruidenpesto)
  • Zaden uitzoeken als aandenken aan Oberhaslerhof
  • Maken van een Kruidendecoratie voor op tafel.

De lunch bestond uit traditionele ‘knödel’ met wilde kruiden, die we zelf hadden verzameld, en een saladebuffet met producten uit de eigen tuin.
Het middagprogramma bestond uit een introductie over de levensfilosofie van Pater Kneipp
Wat waren zijn overtuigingen, zijn lievelingskruiden, zijn overtuiging met betrekking tot gezonde voeding en beweging en het bekende gebruik van water o.a. watertrappen en wisselbaden. Ook op deze dag maakten we een kruidenbereiding.

Deze kruidenreis was met veel liefde en zorg samengesteld, en bood voor iedereen die van de natuur en aangenaam gezelschap houd een fantastische manier om dit in een harmonieus samengaan van inspanning en ontspanning te beleven! Genieten puur met alle zintuigen!!
Bij de keuze van de hotels was er rekening gehouden met de filosofie van deze kruidenreis. Gebruik maken van biologische en inheemse producten was vanzelfsprekend.