Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenreis Zuid Tirol 2015

Kruidenreis 30 mei tot en met 6 juni 2015

Vertrek naar Zuid Tirol

Dag 1:
Samenkomst op het treinstation in Aken (Aachen Haupbahnhof, Duitsland) en vertrek naar Bolzano, Italië. Per luxe touringcar transfer van station Bolzano naar hotel Wildschütz in St. Leonhard.

Trauttmansdorff

Dag 2:
De eerste echte dag van deze "Kruidenreis Zuid Tirol" begint met een excursie naar de internationale tuinwinnaar van 2013. De exclusieve botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff in Kuuroord Merano. De lievelingsplek van Sissi, de jonge Oostenrijkse keizerin (1837 - 1898). Tussen sierlijke cypressen, palm- en pijnbomen vindt je adembenemende thematuinen. Een collectie (deels giftige) planten en kruiden, een hexentuin, prachtige bloemen en heel veel meer! Dit alles in een decor van bergen!

Kruidenreis naar Trauttmansdorff
Kruiden vakantie Ultental

Kruidenvrouw in Ultental

Dag 3:
We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is zij oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt zij mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven.

Waltraud (foto) heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen van verschillende samenwerkende organisaties in de alpelanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie en haar innemende manier om over haar leven mét en ín de natuur te vertellen, te leven en te zijn maakt deze dag tot een waar kado.
Thema van deze dag: Leer de schijnbaar onbelangrijke wilde planten kennen, herkennen en gebruiken als krachtpakketten van de natuur. ’s Middags gaan we met deze krachtpakketten aan de slag.

Aansluitend gaan we naar een magische plek: 2000 jaar oude bomen. Hier voel je de natuurkracht!

Bio hooiboer

Dag 4:
Begeleide kruidenwandeling door de betoverende bergomgeving naar de bio-hooi boer Walter. Hij geeft een boeiende uitleg over het boeren landleven en dit bijzonder geneeskrachtig hooi. Je voelt, ruikt, proeft en ervaart de weldaad en kracht van hooi. Tijdens de lunch wordt je onder andere verwent met zelfgebakken brood, eigen gerookt spek, bio-hooikaas en ...
een hooi-verrassing!

Bio hooiboer in Schlattach

Geneeskrachtige kruiden

Dag 5:
Een jonge kruidenvrouw die haar passie en kennis graag met ons deelt. Ze neemt ons mee en laat ons zien welke geneeskrachtige kruiden er in de bergen groeien. Je ervaart meer over de mythologie, sprookjes, sagen en verhalen over het gebruik van kruiden. Wetenschap die je niet in kruidenboeken vind, ervaringen die van generatie op generatie zijn overgeleverd. De lunch wordt bij Rosi op de boerderij geserveerd. Hier heeft zij een kruidentuin en kruidenwinkel. Op tafel staat zelfgebakken brood, wilde- kruidendip, kruidensiroop, kruidenschnaps. Je begrijpt het, een en al kruidenverwennerij.

Koken op de alm

Koken op de alm

Dag 6:
Heb je al eens een kookworkshop op een alm beleefd? Zelf je kruiden hiervoor verzamelt ? De gepassioneerde kok van het hotel laat je dit beleven. Samen kook je een vijf-gangen menu met wijnarrangement en schnaps. Op 1852 meter hoogte, op de meest zonnige plek van het hele dal in een adembenemend bergpanorama. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinair gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaas-makerij om nog wat ambachtelijk ingrediënten mee te nemen. De rest van de ingrediënten komt van de bergwei en uit de biologische groenten- en kruidentuin.

Kilk op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens te genieten van dit lekkers krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek met bijpassende schort.

Kruidenreis Zuid Tirol

Dag 7:
Op deze voorlaatste dag van onze "Kruidenreis Zuid Tirol" bezoeken wij de kuurstad Merano met rondleiding. We bezoeken onder andere de weekmarkt. Hier vindt je regionale boeren met hun traditionele en ambachtelijke (kruiden-) producten. Hét moment om nog een paar lekkere souveniers te bemachtigen. De rest van de dag is vrij te besteden.

Einde kruidenreis

Dag 8:
Transfer per luxe touringcar van St. Leonhard naar station Bolzano. Vandaar met de trein terug naar Aken (eindbestemming).

Kruidenreis Zuid Tirol Meran

In de prijs inbegrepen:

 • Transfer van en naar het hotel
 • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het 3 Sterren superieur panoramahotel www.wildschuetz.it
 • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness in het hotel
 • Deskundige reisleiding door herboriste
 • 6 Hele dagen programma
 • 4 Workshops inclusief materiaal
 • Excursies
 • Alle entreegelden.
 • Op dag 2, 4, en 6 een volledig verzorgde lunch met drank
 • Touristenbelasting
 • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje.
De kookworkshop is uitsluitend voor deelnemers aan de kruidenreis.
Aanmelden voor de kruidenreis kan niet meer!

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.