Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenwandeling najaar 2015

 

Kruidenreis 3 oktober tot en met 10 oktober 2015

De kruidenwandelingen staan volledig in het teken van de herfst. Tijdens de workshops, maaltijden, en een prachtige kruidenwandeling worden al onze zintuigen getrakteerd op de schatten van de natuur in de herfst. De extra zuivere herfst-berglucht verwent lichaam en geest.

Vertrek Kruidenvakantie

Dag 1:

Samenkomst op het treinstation in Aken (Aachen Haupbahnhof, Duitsland) en vertrek naar Bolzano, Italië. Per luxe touringcar transfer van station Bolzano naar hotel Wildschütz in St. Leonhard voor de jaarlijkse kruidenwandeling.

Kruidenwandeling

Dag 2:
Begeleide kruidenwandeling langs de rivier de Passer met uitzicht op het prachtig bergpanorama naar de boerderij voor onze eerste workshop.
Kruiden kun je op verschillende manieren verwerken en bewaren. Wat dacht je van een kruidenbitter, likeur of een kruidenaperetief of digestiv? Hoe je zelf aan de slag kunt gaan, welke kruiden en vruchten er geschikt voor zijn en bovendien wat de geneeskrachtige werking is vertelt Crista. Deze gepassioneerde jonge apotheker bereidt met liefde heerlijke likeuren en schnapsen. We gaan ook zelf aan de slag en vangen een beetje Zuid-Tirol in een heerlijk likeurtje of schnaps in. Tijdens deze workshop worden we verwent met traditionele Zuid-Tiroolse lekkernijen en uiteraard een likeur/schnaps proeverij.

Kruidenwandeling in de herfst in zuid Tirol
De beste kruidenvrouw in zuid Tirol

Rookrituelen

Dag 3:
We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is zij oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt zij mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven.

Waltraud (foto) heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen van verschillende samenwerkende organisaties in de alpelanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie en haar innemende manier om over haar leven mét en ín de natuur te vertellen, te leven en te zijn maakt deze dag tot een waar kado.
Thema van deze dag: Rookrituelen met inheemse kruiden en planten.
Het roken met alpine kruiden, hout en harsen is net zo oud als de eerste nederzettingen in de alpenlanden. De bijzonder natuur verbonden voorouders keken met een allesomvattende blik naar de kruiden, struiken en bomen. Hierdoor wisten ze precies welk kruid of hars er voor welk rookritueel gebruikt kon worden.
Na een kruidenwandeling verteld Waltraud ons alles over rookrituelen en maken we rookstokjes om mee naar huis te nemen.

Vilten met schapenwol

Dag 4:
Vandaag staat de hele dag in het teken van een prachtig en veelzijdig natuurproduct: schapenwol
Het ruim 65 jaar oude familiebedrijf produceert op zeer traditionele en ambachtelijke wijze producten van schapenwol. Het hele proces vanaf de ruwe ongewassen vers geschoren wol tot en met de traditionele handgemaakte wollen kleding wordt alles in eigen huis verwerkt en gemaakt. We krijgen een rondleiding door de ambachtelijke fabriek. Daarna gaan we zelf aan de slag. Helga leert ons de fijne kneepjes van het vilten en vertelt uitgebreid alle wetenswaardigheden over dit levendig en geneeskrachtig natuurproduct. Aan het einde van de dag hebben wij ons eigen vilten kussen om mee naar huis te nemen.

Schapen op de alm
Kruiden wandeling naar Rosi

Kruidenwandeling naar Rosi

Dag 5:
We wandelen naar Rosi, een jonge gepassioneerde kruidenvrouw. Zij neemt ons mee en laat ons zien welke geneeskrachtige kruiden er in de bergen groeien. Met passie vertelt zij sprookjes, mythen, sagen en verhalen over het gebruik van kruiden. Wetenschap die je niet in kruidenboeken vindt, ervaringen die van generatie op generatie zijn overgeleverd. De lunch wordt bij Rosi op de boerderij geserveerd. Hier heeft zij haar kruidentuin en kruidenwinkel. Op tafel staat zelfgebakken brood, wilde kruidendip, kruidensiroop en kruidenschnaps. Je begrijpt, een en al kruidenverwennerij. Het thema van deze dag is Fit in de herfst met wilde vruchten en oude fruitsoorten ( peren, appels, kweepeer). Met het oog op de naderende winter stellen we ook nog een aantal geneeskrachtige kruidenthee- combinaties samen die de weerstand in de herfst en winter verhogen. Heerlijk voor thuis, de kruidenkracht uit de bergen.

Koken op de alm

Kookworkshop op de alm

Dag 6:
Heb je al eens een kookworkshop op een alm meegemaakt? Zelf je kruiden hiervoor verzamelt? De gepassioneerde kok laat je dit beleven. Samen kook je een vijf gangen herfst- menu. Compleet met wijnarrangement en schnaps. Op 1852 meter hoogte, op de meest zonnige plek van het hele dal in een adembenemend bergpanorama. Tijdens de kruidenwandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinair gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaas-makerij om nog wat ambachtelijke ingrediënten mee te nemen. We krijgen een korte rondleiding en een kleine proeverij.
De rest van de ingrediënten komt van de bergwei en de biologische kruiden- en groentetuin.
Klik op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens te genieten van dit lekkers krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek met bijpassende schort.

Bergwandeling panoramaweg

Dag 7:
We maken een bergwandeling naar de alm van Berta. We gaan met de gondellift naar boven en wandelen over de panoramaweg die een spectaculair uitzicht geeft op het einde van het dal. Hier voel je de kracht van de bergen.
Berta verwent haar gasten met traditionele eerlijke producten. Van huisgemaakte kaas, zelf gerookt spek, almboter en gebak tot speckknödel en een jausenbrettl. Heerlijk genieten met een glas Zuid-Tiroolse wijn. Onderweg komen we veel inheemse kruiden tegen die we nog eens de revu laten passeren. De rest van de dag is vrij te besteden.

Kruidenreis in de herfst

Dag 8

Transfer per luxe touringcar van St. Leonhard naar station Bolzano. Vandaar met de trein terug naar Aken (eindbestemming).
Basis: tweepersoonskamer (of een appartement met gescheiden slaapkamers).

In de prijs inbegrepen:

 • Transfer van en naar het hotel
 • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het 3 Sterren superieur panoramahotel www.wildschuetz.it
 • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness in het hotel
 • Deskundige reisleiding door herboriste
 • 6 Hele dagen programma
 • 5 volledig verzorgde workshops incl. alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
 • Excursies
 • Rondleidingen en proeverijen bij kaasmakerij en wolfabriek.
 • Op dag 2, 3, 4, 5 en 6 een volledig verzorgde lunch met drank
 • Touristenbelasting
 • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

 

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied en wil je aan een of meerdere workshops meedoen? Dat kan. Neem in dat geval contact met mij op.
Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de treinkosten uiteraard niet berekend.

De Alpine mediterrane kookworkshop is uitsluitend voor deelnemers aan de kruidenreis.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Het vermijden van afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg voor duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen hebben zij bijzonder veel kracht, ze vechten tegen natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet laat je zien dat je ook thuis meer gebruik kunt maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.