Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenvakantie 2016

Kruidenreis 11-6 t/m 18-6 2016

Deze kruidenvakantie staat volledig in het teken van het voorjaar. Tijdens workshops, maaltijden en kruidenwandelingen worden al onze zintuigen getrakteerd op de overweldigende hoeveelheid voorjaarsbloemen en kruiden, vol kleur, geur en vooral geneeskracht.

In tegenstelling tot eerdere berichten reizen we tijdens de Kruidenreis van 11 juni 2016 tot en met 18 juni 2016 niet met de trein maar met een bus naar Zuid Tirol.
Naar aanleiding van de door de Deutsche Bahn onlangs aangekondigde grootschalige renovatiewerkzaamheden van het spoornet in heel Duitsland is het risico te groot dat we vertraging oplopen of aansluitingen missen.

Kruidenvakantie in Zuid Tirol

Dag 1 zaterdag 11 juni
Vertrek vanuit Kerkrade met een personenvervoersbedrijf naar Zuid Tirol. We reizen comfortabel en rechtstreeks naar ons hotel in zuid Tirol zonder overstappen en sjouwen met onze bagage.

Permacultuur

Dag 2 zondag 12 juni
We gaan naar een unieke plek voor een prachtig permacultuur project. Tijdens de rondleiding laat Christoph, een van de initiatiefnemers, ons zien hoe je zo efficiënt mogelijk van je omgeving gebruik kunt maken zonder deze uit te putten of te vernietigen. We zien voorbeelden van samenwerken, krachten bundelen en zelfverzorger zijn. We proeven letterlijk wat de natuur geeft. De geneeskrachtige werking van de verschillende kruiden die we gaan verwerken wordt door Helga deskundig toegelicht. Deze bijzondere dag is voor iedereen die dicht bij de natuur staat en zijn verantwoordelijkheid wilt nemen in de zorg om de aarde.

Permacultuur in het Ultental
Kruidenwandeling in Ultental

Kruidenwandeling Ultental

Dag 3 maandag 13 juni
We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is zij oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt zij mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven.

Waltraud (foto) heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen van verschillende samenwerkende organisaties in de alpelanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie en haar innemende manier om over haar leven mét en ín de natuur te vertellen, te leven en te zijn maakt deze dag tot een waar cadeau.

Thema van deze dag: Waltraud neemt ons tijdens deze kruidenvakantie mee naar het bos waar ze op een indrukwekkende manier verteld welke schatten het bos herbergt. Ze verteld over dennenboom, sparrenboom, lariks, loofbomen, bessen, bast, naalden…….de maan, haar invloed op de natuur en op ons, de mythologie rondom bomen. Te veel om op te noemen. Ze heet terecht Waltraud……’durf in het bos te gaan’ is de letterlijke vertaling van haar naam.

Begeleide kruidenwandeling

Dag 4 dinsdag 14 juni
Begeleide kruidenwandeling door de betoverende bergomgeving naar bio-hooi boer Walter. Hij geeft een boeiende uitleg over het boeren landleven en dit bijzonder geneeskrachtig hooi. Je voelt, ruikt, proeft en ervaart de weldaad en kracht van hooi. Tijdens de lunch wordt je onder andere verwent met zelfgebakken brood, eigen gerookt spek, bio-hooikaas en ... een hooi-verrassing!

Kruidenvakantie bij bio boer
Aromatherapie na de kruidenwandeling

Aromatherapie

Dag 5 woensdag 15 juni
Geuren maken herinneringen in je wakker. Geuren kunnen je actief maken of net heel rustig. De geuren van deze middag zorgen er voor dat je deze kruidenvakantie nog lang zult herinneren. Door de etherische oliën uit planten te destilleren hebben we deze geuren en hun geneeskrachtige werking tot onze beschikking. Vandaag maak je kennis met belangrijke etherische oliën, hydrolaten en oliemaceraten. Hoe kan ik deze krachtpatsers uit de natuur gebruiken. Helga verteld er alles over. Je gaat zelf aan de slag en maakt een EHBO stick voor onderweg.Koken op de alm

Alpine mediterrane kookworkshop

Dag 6 donderdag 16 juni
Heb je al eens een kookworkshop op een alm meegemaakt? Zelf je kruiden hiervoor verzamelt? De gepassioneerde kok laat je dit beleven. Samen kook je een vijf gangen herfst- menu. Comleet met wijnarrangement en schnaps. Op 1852 meter hoogte, op de meest zonnige plek van het hele dal in een adembenemend bergpanorama. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinair gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaas-makerij om nog wat ambachtelijke ingrediënten mee te nemen. We krijgen een korte rondleiding en een kleine proeverij.
De rest van de ingrediënten komt van de bergwei en de biologische kruiden- en groententuin.
Kilk op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens te genieten van dit lekkers krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek met bijpassende schort.

Kruidenwandeling

Dag 7 vrijdag 17 juni
Heerlijk ontspannen kruidenwandeling naar de alm van Frans. Onderweg passeren de kruiden van de afgelopen week nog eens de revue. In een puur , vrijwel ongerept stuk natuur, wandelen we rustig tussen de bergen zonder veel hoogte verschil. Op de alm worden we verwent met traditionele boeren gerechten uit de Zuid Tiroolse keuken onder het genot van een heerlijk glas Zuid Tiroolse wijn. Op de terugweg gaan we naar een kaasmakerij. Dit jonge paar werkt uitsluitend met melk van lokale boeren die hun koeien op de alm laten grazen. Tijdens de rondleiding en proeverij komt de liefde en passie voor de verschillende kazen en melkproducten die ze maken, tot leven.

Kruidenvakantie in Zuid Tirol

Einde van onze kruidenvakantie

Dag 8 zaterdag 18 juni
Terugreis met een personenvervoersbedrijf naar Kerkrade.
Basis: tweepersoonskamer (of een appartment met gescheiden slaapkamers).

In de prijs inbegrepen:

  • Transfer van en naar het hotel
  • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het ***S Sterren superieur Panoramahotel www.wildschuetz.it
  • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness en wifi in het hotel
  • ArnikasalbeDeskundige reisleiding door herboriste
  • 6 Hele dagen programma inclusief rondleiding en proeverij
  • 6 volledig verzorgde workshops incl. alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
  • Op 5 dagen een volledig verzorgde lunch.
  • Toeristenbelasting
  • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje via info@natuurlijkkruid.nl

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de buskosten uiteraard niet berekend.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Ze vermijden zoveel mogelijk afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg en met het oog op duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen zijn de inhoudsstoffen van planten bijzonder krachtig, ze vechten met natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet, is een inspiratie om thuis meer gebruik te maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.

Kruiden vakantieland Zuid Tirol