Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenreis 2018

Programma van 21-7-2018 t/m 28-7-2018

Deze kruidenreis staat volledig in het teken van de zomer en het voorjaar. Tijdens workshops, maaltijden en kruidenwandelingen worden al onze zintuigen getrakteerd op de overweldigende hoeveelheid bloemen en kruiden, vol kleur, geur en vooral geneeskracht.

Passerschlucht von St. Leonhard nach Moos

Op kruidenavontuur in Zuid Tirol

 

Dag 1
We vertrekken vanuit Kerkrade met een personenvervoerbedrijf naar Zuid-Tirol. We reizen comfortabel en rechtstreeks naar ons hotel (zie foto)  in Zuid-Tirol zonder te hoeven overstappen of te moeten sjouwen met onze bagage.

Nadat iedereen heeft ingecheckt in haar/zijn kamer, dineren wij samen in het restaurant.
De rest van de avond rusten wij uit en bereiden ons voor op de komende heerlijke week. Er staat veel op het programma wij gaan in ieder geval veel proeven, zien en beleven.

Kruidenwandeling en kruidenworkshop met Rudi

Dag 2

Vandaag maken we een van de mooiste wandelingen in het dal: een spectaculaire natuurbeleving langs een ruige rivier in een 5-sterren berglandschap.
Onderweg vertelt Rudi ons alles over de bijzondere kruiden die langs deze prachtig aangelegde ravijnweg te vinden zijn. De bodem zorgt ervoor dat deze omgeving een ander flora laat zien dan bijvoorbeeld in een weiland. We verzamelen kruiden die we later onder Rudi’s bezielende leiding verwerken tot geneeskrachtige producten. Rudi is opgegroeid met de tradities van de volksgeneeswijze in de Alpen en heeft die ervaringskennis aangevuld met diverse studies op het gebied van kruidengeneeskunde. Hij geeft al deze wijsheden graag en op een liefdevolle manier aan ons door. Op die manier kunnen wij de gebruiken en ervaringen uit de volksgeneeswijze ook leren toepassen.

Passerschlucht von St. Leonhard nach Moos

©Tourismusverein Passeiertal/Fotograf: Florian Andergassen

Kruidenwandeling in Ultental

Kruidenwandeling

Dag 3

We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is ze oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt ze mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven.

De kruidenvrouw uit het Ultental heeft voor haar projecten al diverse onderscheidingen van verschillende samenwerkende organisaties in de Alpenlanden gekregen.
Haar deskundigheid, passie, haar innemende manier om over haar leven mét en ín de natuur te vertellen, te leven, te zijn maakt deze dag tot een waar cadeau.

Thema van deze dag: Water, Beweging, Kruiden, Lichaam en Ziel in harmonie met elkaar .
Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Verder laat ze ons zien hoe je met Kneipp behandelingen je gezondheid gunstig kunt beïnvloeden. Ze leert ons hoe we van bijvoorbeeld de ‘Kneippse Koffie’ in onze eigen badkamer kunnen genieten.

Bezoek aan een biologische hooiboer

Dag 4
Op zijn idyllisch gelegen berg-boerderij laat Walter ons beleven wat er bij komt kijken als je berg-boer bent. Hij vertelt op zijn eigen onovertroffen manier over de geheimen van het boerenleven, over de verzorging van de dieren, het melken en het uitmesten van de stal. Het zijn dagelijkse werkzaamheden die hij met hart en ziel uitvoert. Het is hard werken met diepe tevredenheid als beloning.
We helpen Walter een handje met hooien, een heerlijk bevrijdende activiteit in verbinding met de aarde. Het uitzicht, de geur van het verse hooi, de rust en de ruimte, het is therapie voor de ziel. Het biologisch gecertificeerde berghooi is geneeskrachtig. Hoe dit kan? Kom mee en ervaar zelf de weldaad en de kracht van het hooi.
Tijdens de lunch word je onder andere verwend met zelfgebakken brood, gerookt spek uit eigen huis, biologische hooikaas en ... een hooi-verrassing!

Kruidenvakantie bij de bio boerTrauttmansdorff

Excursie naar de tuinen van Kasteel Trauttmansdorff

Dag 5
Deze heerlijke dag van deze "Kruidenreis Zuid-Tirol" begint met een excursie naar de internationale tuinwinnaar van 2013: de exclusieve botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff in kuuroord Merano. Dit was de lievelingsplek van Sissi, de jonge Oostenrijkse keizerin (1837 - 1898). Tussen sierlijke cipressen, palmen en pijnbomen vind je adembenemende thematuinen. Een collectie (deels giftige) planten en kruiden, een heksentuin, prachtige bloemen en heel veel meer in het prachtige decor van de bergen!
Bekijk de film voor een impressie van deze prachtige kasteeltuinen van Schloss Trauttmansdorff.
Voordat we vandaag naar ons hotel terug gaan bezichtigen we nog een aantal mooie plekken, o.a een kruidentuin met spectaculair uitzicht, in de stad Merano. ( optioneel)

Alpine mediterrane kookworkshop

Dag 6
Heb je al eens een kookworkshop meegemaakt op 1852 meter hoogte op een alm? En zelf je kruiden hiervoor verzameld? Met een gepassioneerde kok gaan we dit beleven. In een adembenemend bergpanorama, op de meest zonnige plek van het hele dal bereiden we samen met de kok een 5-gangen menu, compleet met wijnarrangement en schnaps. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinaire gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaasmakerij om ambachtelijk bereide ingrediënten mee te nemen. We krijgen daar een korte rondleiding en een kleine proeverij. De overige ingrediënten voor de maaltijd komen uit de bergwei en uit de biologische kruiden- en groentetuin.
Klik op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens na te kunnen genieten van dit alles, krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek en een verrassing.Koken op de almLazinser Hof Pfelders

De alm van Frans

Dag 7
We maken een heerlijk ontspannen kruidenwandeling naar de alm van Frans. Onderweg passeren de kruiden van de afgelopen week nog eens de revue. In een puur, vrijwel ongerept stuk natuur, wandelen we rustig tussen de bergen zonder veel hoogteverschil. Op de alm worden we verwend met traditionele boerengerechten uit de Zuid-Tiroolse keuken die we nuttigen onder het genot van een heerlijk glas Zuid-Tiroolse wijn. Daarna wandelen we naar de kaasmakerij van een jong koppel. Zij werken uitsluitend met melk van lokale boeren die hun koeien op de alm laten grazen. Tijdens de rondleiding en de proeverij merk je duidelijk hun liefde en passie voor de verschillende kazen en de melkproducten die ze maken. Niet voor niets is hun bedrijf in 2016 uitgeroepen tot de beste ambachtelijke bergkaasmakerij van Zuid-Tirol.

Einde van onze kruidenvakantie

Dag 8
Terugreis met een personenvervoersbedrijf naar Kerkrade.

In de prijs inbegrepen:

  • Comfortabel vervoer naar Zuid Tirol en retour naar Kerkrade
  • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het ***S Sterren superieur Panoramahotel www.wildschuetz.it
  • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness en wifi in het hotel
  • Deskundige reisleiding door herboriste
  • Alle workshops worden verzorgt door gecertificeerde plaatselijke herboristen en kruidenpedagogen.
  • Een programma van zes hele dagen inclusief rondleidingen, proeverijen en kruidenworkshops
  • Zes volledig verzorgde workshops inclusief alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
  • Vijf keer een volledig verzorgde lunch
  • Toeristenbelasting
  • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje via info@natuurlijkkruid.nl

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de vervoerskosten naar en van Zuid Tirol uiteraard niet berekend.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Ze vermijden zoveel mogelijk afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg en met het oog op duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen zijn de inhoudsstoffen van planten bijzonder krachtig, ze vechten met natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet, is een inspiratie om thuis meer gebruik te maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.

Kruiden vakantieland Zuid Tirol