Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Kruidenreis 2019 najaar

Programma van 05-10-2019 t/m 12-10-2019

Deze kruidenreis staat volledig in het teken van het najaar. Tijdens workshops, maaltijden en kruidenwandelingen worden al je zintuigen getrakteerd op de overweldigende hoeveelheid bloemen, bessen, wortels en kruiden, vol kleur, geur en vooral geneeskracht. Op kruidenavontuur in Zuid Tirol.

Op kruidenavontuur in Zuid Tirol

Dag 1

We vertrekken vanuit Kerkrade met een personenvervoerbedrijf naar Zuid-Tirol. We reizen comfortabel en rechtstreeks naar ons hotel (zie foto)  in Zuid-Tirol zonder te hoeven overstappen of te moeten sjouwen met onze bagage.

Nadat iedereen heeft ingecheckt in haar/zijn kamer, dineren wij samen in het restaurant.
De rest van de avond rusten wij uit en bereiden ons voor op de komende heerlijke week. Er staat veel op het programma wij gaan in ieder geval veel proeven, zien en beleven.

Kruidenwandeling in het hooggebergte

Dag 2

We wandelen vandaag in het hooggebergte. Je vindt hier, net op de scheiding met de boomgrens, bijzondere bomen zoals de alpen den (Zirben). Ook de lariks, die in deze tijd verkleurt, zorgt voor een spectaculair goud schouwspel. De flora in het hooggebergte heeft zich aangepast aan de barre alpiene omgeving. Veel bloeiende planten hebben dichte beharing op de stengels en bladeren als bescherming tegen de wind. Rood-gekleurde pigmenten zetten lichtstralen van de zon om in warmte. Bij sommige planten duurt het twee of meer jaar voordat er bloemknoppen gevormd worden. De planten en kruiden zijn klein maar heel geneeskrachtig. Op deze hoogte groeien bijzondere soorten zoals de gentiaan en de meesterwortel. Hier vind je ook de granaatsteen. Een edelsteen die een belangrijk symbool voor het gebied is. Tijdens onze wandeling gaan we hem zeker vinden. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht. We worden verwend op een alm waar traditionele, inheemse producten worden geserveerd.

Seeberalm & Seebertal
De beste kruidenvrouw in Zuidtirol

Bezoek aan een bijzondere kruidenvrouw en een krachtplek.

Dag 3

We gaan naar een ander dal. We zijn de hele dag te gast bij een kruidenvrouw die een autoriteit op het gebied van kruiden is. Naast de werkzaamheden op haar biologische boerderij is ze oprichtster van en onderwijzeres aan de ‘Winterschool’. Dit is een educatief programma met als rode draad het behoud van de oude wetenschap op diverse gebieden. Hiermee maakt ze mogelijk dat de huidige generatie boeren hun producten beter kunnen verwerken en tegelijkertijd beter in de markt kunnen zetten. Een bijkomend voordeel is dat de eeuwenoude tradities weer gebruikt worden en springlevend blijven.
Thema van deze dag: Waltraud neemt ons tijdens deze kruidenvakantie mee naar het bos waar ze op een indrukwekkende manier verteld welke schatten het bos herbergt. Ze verteld over dennenboom, sparrenboom, lariks, loofbomen, bessen, bast, naalden…….de maan, haar invloed op de natuur en op ons, de mythologie rondom bomen. We gaan bos-baden en kracht tanken bij oer-lariksen die meer dan 2000 jaar oud zijn. Onze kruidenvrouw van vandaag heet terecht Waltraud……’durf in het bos te gaan’ is de letterlijke vertaling van haar naam.

Herbarium maken met Rosi

Dag 4

Rosi is een gediplomeerde  kruidenpedagoge die haar passie en kennis graag met ons deelt. Ze neemt ons mee in de bergen en verteld over de geneeskrachtige kruiden die daar groeien. In haar kruidentuin kweekt Rosi  kruiden die worden verwerkt in hoogwaardige producten van haar eigen kruidenlijn.  Tijdens onze wandeling  verzamelen we kruiden die we later drogen.  We leggen ons eigen herbarium aan. Dit naslagwerk breiden we  gedurende de kruidenreis verder uit.  Tijdens de lunch bij Rosi op haar boerderij word je onder andere verwend met zelfgebakken brood, wilde- kruidendip, kruidensiroop, kruidenschnaps. Je begrijpt het, een en al kruidenverwennerij.

Herbarium maken met Rosi
Schapen

Vilten met schapenwol

Dag 5

Vandaag staat de hele dag in het teken van een prachtig en veelzijdig natuurproduct: schapenwol
Het ruim 65 jaar oude familiebedrijf produceert op zeer traditionele en ambachtelijke wijze producten van schapenwol. Het hele proces vanaf de ruwe ongewassen vers geschoren wol tot en met de traditionele handgemaakte wollen kleding wordt alles in eigen huis verwerkt en gemaakt. We krijgen een rondleiding door de ambachtelijke fabriek. Daarna gaan we zelf aan de slag. Helga leert ons de fijne kneepjes van het vilten en vertelt uitgebreid alle wetenswaardigheden over dit levendig en geneeskrachtig natuurproduct. Aan het einde van de dag hebben wij ons eigen vilten kussen om mee naar huis te nemen.

Alpine mediterrane kookworkshop

Dag 6

Heb je al eens een kookworkshop meegemaakt op 1852 meter hoogte op een alm? En zelf je kruiden hiervoor verzameld? Met een gepassioneerde kok gaan we dit beleven. In een adembenemend bergpanorama, op de meest zonnige plek van het hele dal bereiden we samen met de kok een 5-gangen menu, compleet met wijnarrangement en schnaps. Tijdens de wandeling naar de alm vertelt de kok ons alles over het culinaire gebruik van bergkruiden. We stoppen bij een bergkaasmakerij om ambachtelijk bereide ingrediënten mee te nemen. We krijgen daar een korte rondleiding en een kleine proeverij. De overige ingrediënten voor de maaltijd komen uit de bergwei en uit de biologische kruiden- en groentetuin.
Klik op de foto om een sfeerimpressie (video) te bekijken.

Om thuis nog eens na te kunnen genieten van dit alles, krijgt iedere deelnemer een gesigneerd kookboek en een verrassing.

Koken op de alm
Permacultuur in het Ultental

Permacultuur

Dag 7

We gaan naar een unieke plek voor een prachtig permacultuur project. Op deze boerderij worden oude(zuid Tiroolse) groenten soorten, bloemen en kruiden gekweekt. Alles volgens de principes van permacultuur. Tijdens de rondleiding laat Elisabeth, eigenaar van het bedrijf, ons zien hoe je zo efficiënt mogelijk van je omgeving gebruik kunt maken zonder deze uit te putten of te vernietigen. We zien voorbeelden van samenwerken, krachten bundelen en zelfverzorger zijn. We proeven letterlijk wat de natuur geeft. De kruiden worden verwerkt in gerechten voor onze lunch. Over de geneeskrachtige werking van kruiden én hun rol in de permacultuur verteld Helga (gediplomeerd biologe) ons alles. In de middag gaan we aan de slag en helpen Elisabeth een handje bij het oogsten van zaden. Er is voldoende gelegenheid om zaden en/of planten te kopen om mee naar huis te nemen. Deze bijzondere dag is voor iedereen die dicht bij de natuur staat en zijn verantwoordelijkheid wilt nemen in de zorg om de aarde.

Einde van onze kruidenvakantie

Dag 8

Terugreis met een personenvervoersbedrijf naar Kerkrade.

Ik informeer je graag over je investering in deze kruiden- en belevenis-reis.

In de prijs inbegrepen:

 • Comfortabel vervoer naar Zuid Tirol en retour naar Kerkrade
 • 7 Hotelovernachtingen inclusief verwen- en halfpension in het ***S Sterren superieur Panoramahotel www.wildschuetz.it
 • Gratis gebruik van zwembad, sauna en wellness en wifi in het hotel
 • Deskundige reisleiding door herboriste
 • Alle workshops worden verzorgt door gecertificeerde plaatselijke herboristen en kruidenpedagogen.
 • Een programma van zes hele dagen inclusief rondleidingen, proeverijen en kruidenworkshops
 • Zes volledig verzorgde workshops inclusief alle materialen, de bereidingen, hand-outs, recepten, kookboek en gebruiksaanwijzing voor thuis
 • Zes keer een volledig verzorgde lunch
 • Buskaart voor de hele week
 • Toeristenbelasting
 • Een lunchpakket voor de thuisreis.

Niet inbegrepen:
Niet vermelde lunch & drank en persoonlijke uitgaven.

Deze kruidenreis is een kleinschalige reis. Het aantal deelnemers is daarom beperkt.

Ben je al in het gebied of reis je op eigen gelegenheid en wil je deelnemen aan een workshop?
Reserveer dan vooraf een plekje via info@natuurlijkkruid.nl

Reis je liever op eigen gelegenheid? Dan worden de vervoerskosten naar en van Zuid Tirol uiteraard niet berekend.

Natuurlijk Kruid hecht veel waarde aan duurzaamheid.

Dit vind je in alle onderdelen van de reis terug.
We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Het hotel heeft een duurzaamheidsbeleid. Zij maken gebruik van groene stroom, biologische en lokale producten. Ze vermijden zoveel mogelijk afval door bewust in te kopen en alles zelf te bereiden.

De activiteiten die wij bezoeken zijn met zorg en met het oog op duurzaamheid uitgezocht.
Energiearm en met respect voor de natuur, ons milieu en de omgeving zijn belangrijke criteria.

De meeste kruiden vind je ook in onze omgeving. In de bergen zijn de inhoudsstoffen van planten bijzonder krachtig, ze vechten met natuurinvloeden om te groeien en te bloeien. De kennis die je tijdens deze kruidenreis opdoet, is een inspiratie om thuis meer gebruik te maken van de kracht van de natuur.

 

Misschien zien we elkaar op een kruidige bergwei. Ik zou het fijn vinden.

Kruiden vakantieland Zuid Tirol